Kinesiologitejp – vad det är och vad det används för

Kinesiologitejp – vad det är och vad det används för

Kinesiologitejp kommer från Japan och har funnits sedan 70-talet men det är under dom senaste åren som det blivit allt mer vanligt förekommande – åtminstone internationellt. Tejpen användes från början av elitidrottare inom olika sporter och grenar men förutom att använda den i samband med sport och idrott används den idag ofta även vid skador och rehabilitering.

Kinesiotejp, som det också kallas, ger stöd åt muskler och leder och gör bland annat att rörelsemönstret blir mer korrekt. Nedan kan du läsa mer om tejpen, varför och hur den används.

Så används kinesiologitejp

Det grekiska ordet kinesiologi kan översättas till ”läran om rörelse” och just kinesiologitejp uppfanns och utvecklades av den japanske kiropraktorn Kenzo Kase. Den elastiska tejpens egenskaper liknar hudens egna och därmed ger den ett bra stöd för muskler och leder. Dess egenskaper kan även bidra till ökad blodtillförsel på dom tejpade områdena, vilket i sin tur kan vara bra vid smärta eller andra problem – till exempel rörelseproblem.

Tejpen finns att köpa i olika sorter och det som skiljer dom åt är främst elasticiteten. Det finns även olika längder och bredder, tejp på rulle samt färdigskurna bitar som är tänkta att användas på speciella kroppsdelar, till exempel axlar eller knän. Tejp på rulle kan användas var som helst på kroppen och sitter kvar i flera daga även under och efter svettiga träningspass och kontakt med vatten i dusch eller bad.

Kinesiologitejp kallas även för:

  • Kinesiotejp
  • K-tejp
  • Sporttejp

Kinesiologitejp kan användas av alla och det finns inga kända risker med användandet. Skulle man dock uppleva att huden blir irriterad bör man ta bort tejpen så snart som möjligt. Tejpen bör heller inte användas på redan irriterad hud eller på hudytor med sår.

Ett bra tips innan användande av den här typen av tejp är att raka bort allt hår på det område som ska tejpas. Det gör ingen skillnad för effekten men däremot underlättar det när det är dags att dra av tejpen – det kan göra onödigt ont om den fastnat i alla små hår som finns på till exempel armar eller ben.

Den som ska använda kinesiologitejp för första gången kan hitta både fakta och instruktioner på nätet, både i text och videoformat. Det kan vara en bra hjälp om man inte vet hur man ska använda eller placera tejpen.

www.fitnessfrank.com kan du läsa mer om kinesiologitejp och var man beställer.