Kokosoljan har blivit en favorit hos många hälsomedvetna svenskar. Huruvida den faktiskt är bra för hälsan eller inte är mycket omdebatterat. Argument som stödjer kokosoljan är ofta att de har många gynnsamma medicinska effekter; bland annat sägs det lindra torr hud, eksem och akne. Det påstås även göra under för hjärtat och blodtrycksnivåerna.
Båda sidorna av debatten hänvisar till olika typer av forskning för att stödja sina argument. Vad som egentligen stämmer råder det dock ännu ingen vedertagen konsensus om.
Något bättre än smör
Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet i Stockholm, hävdar att kokosfett är något bättre än smör, men att det sammantaget inte alls är bra för kroppen och hälsan. Hon bygger vidare sitt resonemang genom att konstatera att många myter och lögner florerar som gör att kokosoljan har växt i popularitet de senaste åren. Hon avslutar genom att säga trender och budskap sprids extremt snabbt i Sverige – oavsett om de har en vetenskaplig grund att stå på eller inte.
Rätt i vegotrenden
En annan trend som har spridit sig väldigt snabbt är vegotrenden. För de som söker vegetariska alternativ är kokosoljan därmed mycket uppskattad med sin höga proteinhalt. Med vegotrenden har det också blivit populärt att köpa ekologisk eller närodlad mat. Kokosoljan står då i riktigt bra dager jämfört med det vanliga stekmargarinet som ofta är tillverkat i fabriker på ett industriellt vis.
Det är just stekmargarinet som den är ett uppskattat substitut för. Precis som smör är konsistensen fast när den är kallare, men den smälter samtidigt väldigt lätt i lite högre temperaturer. Kokosoljan har därmed för många blivit ett ekologiskt och veganskt alternativ, utan tillsatser.
De mättade fetterna är farliga
Det som många – kanske förblindande av den blixtsnabbt växande trenden – inte tänker på är att mättat fett utgör kring 90 % av kokosfettet. Mättat fett är precis den typ av fetter som många forskare varnar för. Mättade fetter kan öka risken markant för bland annat diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.
Det går dock inte att förneka att det ändå finns nyttigheter i kokosfett. Mai-Lis håller med om det, men konstaterar samtidigt att vi äter hela sammansättningen av kokosoljan, och att vi inte kan välja ut endast de nyttiga ämnena.