Vad du skall tänka på vid köp av barncykel

Vad du skall tänka på vid köp av barncykel

En cykel är en självklar födelsedagspresent, i alla fall någon gång i ens barns liv. Oftast till och med flera gånger. Att kunna cykla hem till sina kompisar, till skolan eller lekparken själv får barnet att känna sig stort. Och själva händelsen att lyckas cykla utan stödhjul eller en förälder som håller i pakethållaren är ren och skär glädje. Det finns otaliga barncyklar och för en förälder kan det vara svårt att veta vad man måste tänka på. Därför listar vi här de sex sakerna som är viktiga vid köp av barncykel.

Prisets betydelse

Cyklar kan vara dyra. Särskilt när man har ett växande barn som ständigt behöver en ny. Men man ska aldrig köpa en cykel som är för stor med målet att barnet ska växa i den. Storleken måste vara perfekt till barnet, annars riskerar man säkerheten. När barnet sitter på sadeln ska hen nå ner till marken med båda fötterna. Om cykeln är för stor blir det svår för barnet att hålla balansen och det blir lättare att ramla. På grund av att cykeln alltid måste passa perfekt till barnens storlek kommer man behöva köpa flera under barnets uppväxt. Man kanske vill spara in pengar, cykeln ska ju ändå bara användas något år. Men om man köper ekonomiskt så offrar man kvalitén och det är något man inte ska göra! Cykelns kvalité säkrar ditt barns säkerhet och det är något man inte kan spara in på!

Hur är cykeln byggd?

Själva cykelns konstruktion kan vara bättre och sämre anpassad för barn. En cykel med fotbroms är väldigt bra för barn. Det tar tid att lära sig bromsa med handbroms och att kunna bromsa är ändå det viktigaste elementet för att cykla säkert. Breda däck ger bättre balans och får inte cykeln att rulla så snabbt. På så sätt blir det lättare för barnet att kontrollera cykeln. Styret ska sitta tillräckligt lågt för barnet så att barnet ska kunna styra ordentligt. Det ska vara möjligt för barnet att vrida styret 45 grader utan att släppa någon av händerna. Dessutom måste man kontrollera styrets riktning och stabilitet: Det ska vara rakt och sitta fast ordentligt. För att säkerställa att barnet sitter säkert på cykeln måste man kolla sadeln och pedalerna. Sadeln ska inte vara blank och pedalerna ska ha en struktur som ger barnet fäste när hen cyklar.