En cykel består av många olika cykeldelar. Några komponenter är extra viktiga som till exempel pedalerna, kedjan och växlarna. Om någon av dessa cykeldelar inte fungerar så kan det vara svårt att överhuvudtaget använda cykeln. Då kan det vara dags att laga cykeln. Kan du inte laga den själv så kan du alltid lämna den till en cykelreparatör, de har fullt med olika cykeldelar och kan enkelt få en cykel som inte fungerar att kännas som ny. En cykel måste så klart ha cykeldelar som hjul, däck och slang. Råkar du ut för punktering kan du också lämna in cykeln till en reparatör som lagar slangen eller byter ut den till en ny. Givetvis kan du också laga punkteringen själv.
Praktiska cykeldelar
En cykeldel som alla cyklar har är pedalerna. De drivs av dina ben som cyklar runt dem. Energin överförs sedan från kuggkransen som sitter längst fram till en annan kruggkrans som finns längre bak via kedjan. Hoppar kedjan av cykeln är det svårt att ta sig framåt och man måste sätta på kedjan igen innan man kan cykla normalt igen. Det finns cykeldelar med speciella clips där man spänner fast fötterna, ofta använder tävlingscyklister och motionärer denna typ av pedaler.
Cykelns kedja
Alla cyklar måste ha en kedja, annars fungerar inte cykeln. En cykelkedja består av olika cykeldelar, till exempel finns många små länkar och den binder samman de olika kuggkransarna. Det är viktigt med en bra kedja så att man kan få fart på cykeln, annars blir det lätt jobbigt. Nästan alla har vi någon gång råkat ut för att kedjan har hoppat, det är enklare än du tror att sätta tillbaka den, bara du har rätt cykeldelar. Ta tag i kedjan och trä tillbaka den på kugghjulet som är en annan cykeldel ovanför tramporna.
Moderna cyklars cykeldelar
De cyklar som tillverkas nu för tiden har lite andra typer av cykeldelar än man hade förr. Nu förtiden finns det till exempel alltid kullager för att undvika friktion när hjulet snurrar runt hjulaxeln. Växlar är också en typ av moderna cykeldelar. Det är mycket praktiskt för den som cyklar att kunna ändra styrka på växeln, om man till exempel cyklar i en uppförsbacke kan det vara skönt att växla ner så att man inte behöver lika mycket kraft för att kunna trampa runt pedalerna. När underlaget är plant eller när man cyklar nedåt så kan man istället använda en högre växel för att få upp högre fart.